240 tys. użytkowników
681145 zdjęć, 903573 komentarzy
224 osoby online

Beton w workach – na co zwracać uwagę podczas zakupu


Beton jest powszechnie wykorzystywanym – od lat – spoiwem oraz materiałem budowlanym, bez którego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek inwestycję. Nie zawsze możliwe jest zamówienie materiału z betoniarni, a czasem potrzebna nam ilość jest tak mała, że zamawianie specjalistycznego samochodu z betonem jest niewarte zachodu. Jak w takim razie wybierać beton w workach?



Workowany beton można bez trudu kupić w hurtowniach budowlanych, składach, ale nawet w marketach budowlanych. Co więcej, najkorzystniejszych cen można szukać również w Internecie. Nie oznacza to jednak, że trzeba rzucać się na najkorzystniejszą ofertę, jaka się trafi. Może się zdarzyć, że tak kupiony materiał w ogóle nie przyda się do zadań, jakie przed nami stoją. Co w takim razie jest ważne?


O betonie w workach przeczytasz również na: https://budujemysami.pl/ile-kosztuje-gotowy-beton-w-workach/

Niejedno imię betonu

Powszechnie w budownictwie wykorzystuje się różne rodzaje betonu – od chudego, „lekkiego” do przeznaczonego konkretnie pod wymagające sporej wytrzymałości konstrukcje narażone na duże obciążenia, jak stropy. Kupując samodzielnie workowany beton trzeba mieć na uwadze przeznaczenie – rodzaj betonu powinien być dopasowany do jego przyszłego przeznaczenia. Ważne  będą jego indywidualne właściwości, sposób rozrabiania, temperatura i warunki wylewania oraz schnięcia. Najpowszechniej wykorzystywanym uniwersalnie betonem jest beton klasy B20 o oznaczeniu C16/20. Dla delikatniejszych elementów, jak podkład pod posadzkę czy pod ławę fundamentową, wykorzystywany jest raczej beton klasy B10 – również znacznie tańszy niż jego „mocniejsza” wersja. Oczywiście należy zwracać uwagę na opisy producentów – chociaż podobna nazwa sugeruje zbliżone zastosowanie materiałów różnych producentów, można się na to nieźle nabrać. Każdy workowany beton powinien posiadać stosowne certyfikaty i spełniać nałożone prawnie normy – to gwarantuje także bezpieczeństwo osób korzystających z tak wykonanego betonu.

Samodzielne rozrabianie betonu – tak czy nie?

W zasadzie każdy rodzaj betonu – z większym lub mniejszym sukcesem – można rozrobić samodzielne. Przyjęło się jednak, że beton o wysokiej klasie wytrzymałościowej, aby spełniał swoje funkcje, powinien być przygotowany w profesjonalny sposób w betoniarni. Pod uwagę należy wziąć jeszcze jeden aspekt – betonu klasy B20 czy B25 używamy w przypadku zalewania elementów konstrukcyjnych, te zaś muszą być wylane od razu na całości, bez przerw na przygotowywanie kolejnych partii. I chociaż nie jest to opcja nazbyt ekonomiczna dla naszego budżetu, tak nakazuje technologia budowania nowoczesnych domów.

Dodatki do betonu mają znaczenie

W zależności od dodatku beton będzie miał konkretne właściwości – chodzi tu przede wszystkim o wzmocnienie czy odwrotnie – nadanie elastyczności. Najbardziej pożądanymi cechami betonu jest jego maksymalna wytrzymałość, zwiększana właśnie za pomocą odpowiednich domieszek czy dodatków. Wśród najpopularniej stosowanych należy wymienić plastyfikatory oraz superplastyfikatory. Za ich sprawą redukowana jest zawartość w betonie wody, co automatycznie wpływa na twardość  i odporność na ściskanie. Dodatkami o największej efektywności są polimery.


Artykuł powstał we współpracy z Partnerem.

artykuł partnera
W niektórych przypadkach stary murowany komin znajdujący się w budynku może być efektywnie wykorzystany. Wystarczy dobrać do niego odpowiedni wkład. Jednak to rozwiązanie nie zawsze okaże się skuteczne. Dowiedz się więcej na temat wkładów kominowych i przekonaj się, kiedy można je zastosować.
więcej
artykuł partnera
Decydując się na remont kuchni lub budowę nowego domu, jedno z ważniejszych pytań, na które musimy sobie odpowiedź to: kuchnia otwarta czy zamknięta? Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady, dlatego warto wnikliwie przeanalizować swoje potrzeby i styl życia. Przyjrzymy się obu opcjom, aby pomóc Ci podjąć właściwą decyzję.
więcej
Obserwowane blogi
Funkcja "Obserwujesz blogi" działa wyłącznie dla zalogowanych użytkowników.