AGD do kuchni, które ułatwia prowadzenie zdrowego stylu życia
Zdrowy styl życia w dużej mierze opiera się na właściwym żywieniu i zaczyna już w kuchni. Odpowiednio dobrana dieta jest w stanie nie tylko wyrzeźbić sylwetkę, ale także poprawić ogólne samopoczucie, a nawet uzupełnić niedobory organizmu pod kątem ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Rozsądnie zaplanowane wyposażenie kuchni może nieco ułatwić prowadzenie zdrowego stylu życia, w tym także trzymania się zdrowej i zbilansowanej diety. O jakim wyposażeniu mowa?
Czyste powietrze pozbawione zanieczyszczeń i alergenów
Chociaż okap kuchenny nie służy ściśle do przygotowywania posiłków, jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni, ponieważ jego działanie może mieć duży wpływ na ogólnie pojęte zdrowie. Okap może być elementem ozdobnym, dodatkowym punktem oświetlenia, a także ochroną ścian i mebli, na których bez tego sprzętu może osiadać się tłuszcz i inne zabrudzenia obecne w kuchennym powietrzu. Znacznie ważniejsze jest jednak działanie okapu pod kątem ludzkiego zdrowia, to znaczy oczyszczanie powietrza z zanieczyszczeń takich jak na przykład szkodliwy dym albo alergeny.
Nawet najbardziej doświadczeni kucharze czasami przypalą jakąś potrawę. Czarna, przypalona część dania nie powinna być zjadana, ponieważ zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje. Podobnie jest z dymem, który unosi się w powietrzu – ciemny i duszący źle wpływa na drogi oddechowe, dlatego nie powinien być wdychany. Okap kuchenny powinien sprawnie go usunąć. Nowoczesne urządzenia są w stanie oczyszczać powietrze także z alergenów takich jak pyłki czy roztocza, a nawet ze szkodliwego dymu papierosowego.
Blender, sokowirówka i wyciskarka wolnoobrotowa
Owoce i warzywa to najlepsze źródło witamin i minerałów. Po co suplementować takie składniki w syntetycznej formie, kiedy do dyspozycji ma się słodkie truskawki, jabłka, pomarańcze, śliwki, czy marchew, która świetnie zagęszcza domowe soki? Żeby jednak móc tworzyć we własnej kuchni tego rodzaju wyroby, potrzebny jest odpowiedni sprzęt.
Blender kielichowy to urządzenie świetnie nadające się to przyrządzania domowych koktajli. Szczególnie polecane są modele z przenośnymi kubkami. W takim blenderze po zmiksowaniu wszystkich składników górne naczynie wyjmuje się i zamyka przykrywką, po czym można zabrać je ze sobą na przykład do pracy albo na spacer.
Sokowirówki służą do tworzenia domowych soków z owoców i miękkich warzyw. Wysokie obroty tego typu urządzeń miażdżą włożone do nich składniki. Warte uwagi są także wyciskarki wolnoobrotowe, które w porównaniu do sokowirówek są w stanie zatrzymać w przyrządzanym soku znacznie więcej wartościowych składników odżywczych. Wszystko przez fakt, że miażdżą one owoce powoli i stopniowo, nie wytwarzając przy tym ciepła.
Urządzenia parowe i frytkownice beztłuszczowe
Mogłoby się wydawać, że na przykład warzywa, które z natury pełne są witamin i minerałów, wciąż będą je zawierać po smażeniu w tłuszczu, jednak nic bardziej mylnego. Tłuszcz i wysoka temperatura zabijają cenne składniki odżywcze, dlatego tak popularne w ostatnim czasie stały się urządzenia gotujące na parze i bez dodatku tłuszczu.
Na parze można ugotować właściwie wszystko, od warzyw i jajek, przez różnego rodzaju mięsa, aż po ryby. Dania przygotowane w ten sposób są pyszne, miękkie, soczyste i pełne smaku. Wśród urządzeń umożliwiających gotowanie na parze wymienić można kilkupoziomowe parowary, mikrofalówki z funkcjami parowymi, piekarniki parowe, czy specjalne garnki nazywane parownikami.
Warte uwagi są także urządzenia nazywane frytkownicami beztłuszczowymi. W tradycyjnych frytkownicach potrawy smaży się w głębokim tłuszczu, co znacznie podnosi ich kaloryczność. W przypadku frytkownicy beztłuszczowej sprawy mają się jednak zupełnie inaczej. Do środka nie dodaje się ani odrobiny tłuszczu, a frytki, warzywa, mięso, lub ryby smażone są wysoką temperaturą powietrza.