Jak dobrać lampy do kuchni pod względem barwy światła?
Wybór idealnej lampy pasującej do kuchni to duży krok do sukcesu, ale nie jest to jeszcze koniec. Równie ważny jest dobór światła. Nie każdy bowiem wie, że oświetlenie może wpłynąć nie tylko na wygląd wnętrza, ale także na nastrój osób przebywających w pomieszczeniu.
Na początek kilka technicznych kwestii, które rozjaśnią nam tę sprawę. Barwa światła mierzona jest za pomocą temperatury barwowej, jej jednostką są Kelwiny (K). Potocznie wyróżniamy trzy barwy światła:
- 2700K – 3600K – barwa ciepła
- 3700K – 4700K – barwa neutralna
- 4800K – 6500K – barwa zimna
Ważną kwestią, którą należy poruszyć jest również wskaźnik oddawania barw (RA). Tutaj chodzi o jak najlepsze odwzorowanie oświetlanych kolorów. Wybierając oświetlenie warto zwrócić uwagę, by wskaźnik ten był jak najwyższy. Dzięki temu przestrzeń obserwujemy w naturalnych kolorach, bez przekłamania barwowego. To ważne w kuchni, gdy patrzymy na dania, składniki, warzywa czy owoce. Wskaźnik oddawania barw można przedstawić następująco:
- 100 –doskonałe odwzorowanie barw
- 80 – bardzo dobre odwzorowanie barw
- 60 – dobre odwzorowanie barw
- 40 – umiarkowane odwzorowanie barw
- 20 – słabe odwzorowanie barw
Ciepłe światło w kuchni
Warto wybrać do kuchni oraz innych pomieszczeń, w których zależy nam na spokojnej aurze. Ciepła barwa sprzyja atmosferze intymności i przytulności. Osoby przebywające w tak oświetlonym pomieszczeniu mogą się zrelaksować, uspokoić i wyciszyć, takie oświetlenie sprzyja też kontaktom międzyludzkim, więc można wykorzystać je na przykład nad stołem jadalnianym, gdzie spotykamy się z przyjaciółmi i rodziną. W ciepłym świetle lepiej wyglądają też posiłki, więc wszystkie zaserwowane dania będą wydawały się jeszcze bardziej apetyczne.
Warto też wiedzieć, że w ciepłym świetle lepiej wygląda twarz. Oświetleni ciepłym światłem wyglądamy świeżo i atrakcyjnie. Dla porównania – twarz oświetlona zimną barwą wydaje się nienaturalnie blada, przez co wygląda na zmęczoną.
Zimne światło
Takie oświetlenie lepiej sprawdza się w pomieszczeniach, w których spędzamy czas aktywnie – w biurach lub w gabinetach. Zimne światło bowiem działa na nas aktywująco. W tak oświetlonym pomieszczeniu łatwiej nam się zmotywować do pracy, możemy być dłużej skupieni i skoncentrowani na wykonywanym działaniu. Takie oświetlenie nie sprawdzi się jednak w pomieszczeniach, gdzie chcemy odpocząć i się wyciszyć, w takich sytuacjach może ono skutkować czymś zupełnie odwrotnym – działać drażniąco.
Barwy można łączyć
Warto pamiętać też o tym, że nie musimy ograniczać się do jednego rodzaju oświetlenia w pomieszczeniu. Barwy światła można łączyć i uzupełniać wzajemnie.
Kuchnia – to pomieszczenie, w którym potrzebne jest kilka źródeł światła i każde z nich może być inne. Oświetlenie i lampa główna (zazwyczaj jest to lampa sufitowa: https://ardant.pl/lampy-sufitowe/do-kuchni-1/) może być o barwie ciepłej, dzięki temu kuchnia będzie bardziej przytulna i spokojna. Ciepłą barwą warto też oświetlić stół, przy którym jadane są wspólne, rodzinne posiłki. Zimną barwę warto natomiast wybrać do oświetlenia stanowisk roboczych – na przykład nad blatem lub nad kuchenką – takie światło pomoże skoncentrować się nad wykonywanymi pracami kuchennymi.
Gdzie jeszcze ważny jest wskaźnik Ra?
To by światło jak najlepiej oddawało barwy jest ważne zawsze, szczególnie jednak należy zwrócić na to uwagę w kilku przypadkach. Pomieszczenie, w którym pracujemy powinno być oświetlone światłem o wskaźniku co najmniej 80Ra, taki wskaźnik powinna mieć również lampa wisząca zamieszczona nad stołem w kuchni lub jadalni – realnie oświetlone jedzenie wygląda dużo apetyczniej. Warto też wspomnieć o pomieszczeniach, gdzie przebywamy przez długi czas, tutaj wskaźnik powinien przekraczać 90Ra, dzięki temu łatwiej będzie nam skupić się na wykonywanej czynności przez dłuższy czas.
Jak kupować lampy do kuchni?
Kolor światła oraz wskaźnik oddawania barw, na opakowaniach żarówek oznaczone są, jako ciąg trzech cyfr. Pierwsza z nich oznacza wskaźnik Ra, dwie kolejne ilość Kelvinów. Dla przykładu rozwiniemy kilka przykładowych kodów z opakowań:
- 225 – wskaźnik Ra wynosi 20, barwa światła to 2500K (ciepła)
- 960 – wskaźnik Ra wynosi 90, barwa światła to 6000K (zimna)
- 738 – wskaźnik Ra wynosi 70, barwa światła to 3800K (neutralna)
Chcesz wiedzieć jeszcze więcej na temat wyboru oświetlenia kuchennego?
W kuchni zazwyczaj stosuje się lampy sufitowe, które zapewniają odpowiednie oświetlenie do wykonywania różnych zadań kulinarnych. Które wybrać by były funkcjonalne?
Plafony - są lampami sufitowymi montowanymi bezpośrednio na suficie. Zapewniają one ogólne oświetlenie, równomierne rozprowadzenie światła w pomieszczeniu. W kuchni mogą być szczególnie przydatne, aby zapewnić jasne światło nad obszarami roboczymi.
Oświetlenie punktowe (downlight, spoty, tuby sufitowe) - to lampy sufitowe, które kierują światło w dół. Mogą być stosowane do podświetlania konkretnych obszarów kuchni, takich jak blat kuchenny lub obszar roboczy. Można nimi również oświetlić szafki kuchenne lub dekoracyjne elementy.
Panele LED – to lampy sufitowe z oświetleniem LED, są coraz popularniejsze ze względu na ich energooszczędność i trwałość. Mogą być stosowane we wszystkich rodzajach lamp sufitowych, które wymieniłem powyżej, oferując jasne, równomierne światło przy minimalnym zużyciu energii.
Wybór odpowiedniego rodzaju lampy sufitowej oraz światła i jego barwy zależy od kwestii stylistycznych, potrzeb oświetleniowych oraz układu i rozmiaru kuchni. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniego poziomu jasności i równomiernego rozprowadzenia światła, aby umożliwić wygodne korzystanie podczas gotowania i przygotowywania posiłków.
Artykuł sponsorowany.